CONTACT

maandag 31 augustus 2015

Geheimpjes in Buenos Aires: De taxi

Ergens in de stad staat een monument voor de Taxista Porteño, de taximan van de stad Buenos Aires. Volgens verschillende onderzoeken zijn de taxies in Buenos Aires, de eerlijkste van de wereld. Raar of zelden gebeuren en oplichtingen tijdens een taxirit. Er zijn wel verhalen van valse briefjes en afluizen van informatie van gepensioneerden, maar waar zitten geen rotte appels tussen?
Een taxi nemen in Buenos Aires is veilig en zeker aan te raden voor toeristen, en op de koop toe economisch.
Het standbeeld stelt een typische taxichauffeur voor die naast zijn auto staat, een Siam Di Tella. Een auto die in een regeringsfabriek werd vervaardigd en vooral door taximaatschappijen werd gekocht, in de jaren 1960.
De man houdt in zijn rechter hand zijn portefeuille vast, rechthoekig en uit leer, een klassiek, tot op heden, atribuut.




De taxi in Buenos Aires is zwart met een geel dak.  Hij rijdt rond als de keizer in zijn rijk. Heerser over de avenidas y kleine straatjes. Dag en nacht rijden ze de stad rond om een nuttige service te leveren. Miljoenen passagiers verplaatsen ze elke dag opnieuw. Het monument is gemaakt door Fernando Pugliese, een kunstenaar, advocaat en historicus. Hij verwerkt heel wat historische weetjes in zijn werk. Het monument is opgetrokken uit plastiek, dat de tand des tijd zou moeten doorstaan met een extra polimeer laagje. Dat drukt de prijs in deze tijd van crisis enorm.
In 1950 verhuurden mensen hun auto waarin tijdens de werkuren een taximeter werd gehangen. In die tijd was een Chevrolet ook een gegeerde taxi auto. Hij was meestal olijfgroen met een binnenbekleding in beige leer. Ook de Mercedes 170, kleur miergrijs en de Peugeot 404 en 504 waren gegeerde taxivoertuigen. Zeer typisch was wel de Falcon en de Siam Di Tella. Deze voertuigen hadden een simpele motor en waren makkelijk te onderhouden. Terwijl de Mercedes en de Peugeot voor duurzaam werden aanzien.
In 1967 kwam er dan een stadregel dat de taxies herkenbaar moesten zijn. Zij moesten de kleuren zwart-geel dragen. Er waren toen 40.000 taxies in de stad. De post, toen nog privé, deed de stad een proces aan, omdat ook zij met zwart-gele wagens rondreden. De huidige taxies rijden nog steeds rond in deze kleuren, waardoor we kunnen afleiden dat de post zijn slag niet echt heeft thuisgehaald.
Het standbeeld kan je vinden in de nieuwe wijk Puerto Madero. Daar staat nog een ander standbeeld met chauffeur en wagen, nl Fangio naast zijn Mercedes. Maar dat is een ander verhaal




Geen opmerkingen:

Een reactie posten