CONTACT

maandag 19 januari 2015

Parken en pleinen in Buenos Aires

Plaza Belgica, achter de residentie van de Belgische ambassade



Toeren in Buenos Aires komt voorbij tal van pleinen, gekend voor zijn monumentale bomen. In de 19de eeuw werden deze pleinen met veel zorg aangelegd. Schaduwrijke oases in de drukke stad. De oorsprong van de Porteño (buenos aires) pleinen of 'plazas', gaat terug naar de braakliggende gronden tussen de grote villa's en herenhuizen. Om de erfenisbelasting te kunnen betalen, gaven families deze braakgronden of stukken van tuinen aan de stad of maakten ze het publiek toegankelijk.


Pleinen en parken werden in de urban plannen bewust opgenomen, sinds de stichting van de nieuwe stad aan de Rio de la Plata. Plazas Garay, Vicente Lopez, Constitucion, Miserere, de la Concepcion, Lavalle, Suipache, Libertad, San Martin, Dorrego... lopen als een lappendeken door deze metropool. Sociaal gezien heeft elk plein zijn eigen taak. Zonnekloppers, schaduwzoekers, meditatie en contactpunten voor hondenwandelaars en circusscholen. Kinderen spelen er na de warme schooluren, ouderen ontmoeten er elkaar en jonge koppeltjes vinden er een romantisch onderkomen.

Op sommige pleinen en parken staan beroemde bomen. We vinden er de eeuwenoude Gomero (rubberboom) in Recoleta, dicht bij het beroemde kerkhof. Een ander zeer kleurrijk plein is Plaza del congreso, aan het Congres. Dit plein is omzoomd met de Jacarandi, zij barsten in september uit tot een paarse zee.
Vooral Caballito en Palermo hebben tal van pleinen en parken. Doorheen heel de stad is er altijd een plaats gevonden voor wat gras en een boom.




 

De Paarse bloem van de Jacarandi
De belangrijkste landschapsarchitect van Buenos Aires, de Fransman Charles Thays, beplantte bijna alle open ruimtes in de stad. Hij ging met zijn groene vingers rond van 1891 tot 1934. De educatieve waarde werden door hem in de verf gezet. Naast palmbomen zette hij ook platanen in de stad om de straten te zuiveren en van zuurstof te voorzien.

Hij respecteerde de ombu's en de gomeros. Hij kleurde de stad paars met zijn jacarandi's. Hij bracht het zuiden en noorden van Argentinië centraal in de hoofdstad. Bomen uit Salta tot bomen uit Patagonië vind je in straten en pleinen terug.


Gomero, of rubberboom in de stad (recoleta)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten