CONTACT

dinsdag 17 februari 2015

Begraafplaats van Recoleta


Graftombe Evita
 De begraafplaats van Recoleta is uniek. En dat is niet alleen omdat men daar de graftombe van Evita vindt. Een bezoek aan dit kerkhof geeft ons een morbid inzicht van de geschiedenis van Argentinie, de anekdotes uit het high society leventje van deze bruisende stad. De banden met Europa uit de jaren 1910.  Aan de voet van de Basiliek van OLV van Pilar strekt zich het kerkhof uit in het centrum van een van de rijkste wijken van de stad. 


Dit kerkhof is architectonisch de moeite voor een bezoek. Het reflecteert een van de rijkste jaren van Argentinië. Familiegraven uit de economische, politieke en agrarische sector liggen hier opgebaard, niet begraven. Elke graftombe is een juweeltje dat de rijkdom illustreert. 90 van deze mausolea zijn erkent als historisch erfgoed. In 1822 werden de eerste doden er opgebaard. De stukken grond werden verkocht en blijven levenslang in handen van de familie-kopers. De Franse ingenieur Prospero Catelin tekende het veld uit tot een ommuurd kerkhof. Zeer kenmerkend aan dit kerkhof is dat er naast Katholieke tekens ook Vrijmetselaars symbolen toegelaten zijn. Zelf de veelvuldig aanwezige engeltjes hebben er hun nut.

Liliana Crociati
Naast de politieke zwaargewichten, zoals presidenten en ministers, liggen er ook nobel winnaars, jonge verloofden en slachtoffers van de verschillende burgeroorlogen. Een voorbeeld van een paar merkwaardige mausolea is de graftombe van Liliana Crociati. Deze jonge vrouw stierf in haar witte broodsweek. Haar familie bouwde voor haar als graftombe een replica van haar slaapkamer waar zou elegant aan de ingang staat.




David Alleno



Ook de graftombe van David Alleno verdient een vermelding. Deze man werkte als tuinier van het kerkhof, hij droomde van een plaats op dit kerkhof maar had daar geen geld voor. Tot hij de lotto won. Al zijn geld spendeerde hij aan zijn graftombe bij leve, toen het klaar was, was hij zo blij en pleegde zelfmoord om de graftombe helemaal af te maken, nl met zijn lijk erin.







Buste van Tiburcia Lopez Camelo




De geschiedenis van Salvador  en zijn adellijke dame Tiburcia Domínguez y López Camelo. Deze tombe is van 1898. De man ontwierp zijn graftombe met hem ten voeten uit gezeten op een waardige zetel. Toen hij stierf, leefde het koppel in ruzie. Zij had gezworen nooit nog een woord tot hem te richten. Toen zij stierf, zette ze in haar testament dat haar borstbeeld mee op de graftombe moest, maar met de rug naar haar man, dat ze zeker in het hiernamaals geen kans hadden om elkaar nog iets te zeggen. Pas dan zou het familiekapitaal naar de overlevenden gaan, en zo geschiedde.





De begraafplaats zit vol van deze kleine en grote anekdotes uit de bewogen geschiedenis van Buenos Aires. De ingang is gratis. Je kan ter plaatse een toer vragen aan de ingang van het kerkhof, deze worden gegeven in het Spaans en Engels. In het Nederlands kan je bij ons een toer bestellen. Deze toer duurt 2 uur en kost u 12 euro per twee personen. Groepsprijzen af te spreken bij reincastle@hotmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten