CONTACT

donderdag 19 februari 2015

Urban Mythes in BA


Een stad zoals Buenos Aires leeft en bruist dag en nacht. Heden, verleden en toekomst loopt in een levendige metropool door elkaar. Nieuwe en oude stadswijken hebben hun charmes. Zoals overal een beetje in de wereld, is er nu meer oog voor het nationaal patrimonium en de geschiedenis. Oude gebouwen worden geklasseerd, nieuwe gebouwen moeten aan regels voldoen om met hun skyline niet te erg te chockeren. Een stad zoals Buenos Aires heeft ook een hoop mythes en legendes. Zeker in de Latijnse wereld waar geloof en bijgeloof moeilijk van elkaar te onderscheiden is.


'De Witte Dame' (la dama blanca), een café waar geesten in de kelder huizen, stemmen en ketting gerammel in de metro... Elke gids kent zijn spoken op elke hoek van de straat doorheen de stad.
Op een nacht, duister en stil, hoorde een kelner en zijn klanten geroezemoes in de kelder in de bar La Orquidea.
Deze bar staat in de wijk Almagro, daar waar de moderne tango geboren is. Het geluid in de kelder zou van een volle spook bus komen die door de kelder naar het kerkhof rijdt in Chacaritas. In de kelder is een halte voor de doden. De Bar La Orchidea heeft zijn naam te danken aan de bloemenveiling, de gootste van Argentinie, die er jaren was gevestigd. (Nu overgeplaatst tot iets buiten de stad). De doden halen er hun rouwkrans en rijden verder.

Elke wijk heeft zijn eigen dialectische identiteit. Vastgeroeste traditie en beklijvend verleden zorgt voor zeer lokale geschiedenissen. Deze metropool is een trekpleister voor de bekende Argentijn. In elke bar, hoek of 100-jarige kruidenier kwamen en komen ze over de vloer. Als ze sterven, blijven ze komen. Klanten, handige zaakvoerders en vooral kelners kennen hun spoken, geesten en zombie-papenheimers. Borges, de beroemde schrijver, is een graag geziene geest in de cafés Notables, Evita flaneert tussen de graftombes op het kerkhof in Recoleta. Er zijn weerwolven en elfjes in de parken van Palermo. De Porteños (inwoners van de havenstad Buenos Aires) zijn theatrale personages. Het spelletje 'Chinese telefoon' is hier geen mythe. Ergens wordt er een praatje opgeraapt en als een lopend vuurtje dwarrelt het door de stad, tot het in de gedrukte gidsen tot een waar kampvuur ont(h)aard. En zo ontstaan Urban Mythes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten